Диетичните безалкохолни напитки, които обикновено вместо захар, съдържат изкуствени подсладители, може

...
Диетичните безалкохолни напитки, които обикновено вместо захар, съдържат изкуствени подсладители, може
Коментари Харесай

Още една причина да не пием напитки с изкуствени подсладители

Диетичните безалкохолни напитки, които нормално вместо захар, съдържат изкуствени подсладители, може и да ни се костват по-здравословната опция, само че в действителност въобще не са. И ново изследване потвърждава тъкмо това.
Прочетете още
Според проучване на учени от Шанхай потреблението на повече от два литра диетични питиета или други изкуствено подсладени питиета седмично може да усили риска от сърдечни проблеми с цели 20%. До същото, само че с по-нисък риск (10%), може да докара и пиенето на питиета с добавена захар.

Резултатите демонстрират, че хората, които употребяват от гореспоменатите питиета, са по-податливи да развият предсърдно мъждене, което се характеризира с несиметричен сърдечен темп. Кардиолозите прецизират, че признаците на това рисково положение включват отмалялост, зной и сърцетуптене.

По думите на експертите то може да бъде генетично заложено, само че има и рискови фактори, за които е добре да знаем. Например на генетиката и възрастта не можем да влияем, само че пък можем да се откажем от тютюнопушенето, в случай че сме пушачи, както и да балансираме храненето си, ако акцентираме на нездравословни храни и питиета. Хипертонията, сънната апнея и затлъстяването са измежду другите рискови фактори.

За да избегнем риска от предсърдно мъждене, е належащо да направляваме и кръвното си налягане. Дори и да нямаме проблеми с него обаче, е значимо и да се движим постоянно, и да се храним вярно.

Тук обаче учените прецизират, че не могат да дефинират кое е " по-малкото зло " - нискокалоричните газирани питиета, подсладени с изкуствени подсладители, или пък общоприетите, които съдържат захар.

За да запазим сърцето си крепко, кардилозите поучават да заобикаляме храни, които са рискови за холестерола. И акцентират, че предсърдното мъждене може да бъде в действителност рисково, защото може да докара до образуването на кръвни съсиреци, инсулти и други сърдечни затруднения.

Хората на възраст над 65 години са изложени на по-голям риск от гореспоменатите болести и по тази причина за тях е даже още по-наложително да водят здравословен метод на живот и да заобикалят напитките с изкуствени подсладители. Специалистите също по този начин свързват предсърдното мъждене и с по-висок риск от ранна деменция, написа The Guardian.

 

 

Източник: lifestyle.bg 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР